Toți ne folosim de aceste mijloace într-un fel sau altul. Utilizarea excesivă a internetului a reprezentat o problemă încă de la începuturile lui. Acesta vatămă foarte mult atunci când înlocuiește activitățile omului. Spre exemplu, atunci când înlocuiește lectura.
Pot spune că internetul aduce o informație lipsită de profunzime. Bineînțeles că există și domenii serioase de informare. În general, este vorba despre informația care se transmite. Acesta este un lac lipsit de adâncime. Așadar, trebuie să fim foarte atenți la acest lucru. Dacă rămânem blocați în informația care ni se servește și nivelăm toate valorile, bineînțeles că vom suporta multe consecințe negative.
Trebuie să vedem ce putem face în acest sens, ce putem împrumuta din tradiția noastră ortodoxă. Este vorba despre două lucruri care sunt general valabile pretutindeni: înfrânarea de la internet și trezvia. Sunt două sensuri foarte străine internetului. Însă internetul poate fi mâncare ce te hrănește, dar și mâncare care te otrăvește. Prin urmare, este nevoie de mâncare, dar și de trezvie. Trebuie să nu se acopere îndatoririle duhovnicești ale omului.
Să vă dau un exemplu pe care îl vedem în viața de zi cu zi. Este logic să funcționeze un telefon mobil 24 de ore din 24? Acest lucru reprezintă uniformizare, o pierdere a identității personale. Vin anumiți oameni la Sfântul Munte să ne vedem.
Primul lucru pe care îl fac este să scoată telefonul din buzunar și să îl așeze pe masă. Este nevoie de acest lucru? Unde vedem exagerarea?
Din cauza vitezei nu există timp de gândire pentru a vorbi înainte de a răspunde, pentru că tu aștepți răspunsul acum. Folosirea internetului fără cumpătare vatămă enorm, adăugând foarte mult stres vieții omului.
Am văzut și oameni care folosesc internetul într-un mod eficient. Te bucuri de ei când îi vezi că știu să aibă cumpătare. În ceea ce privește mănăstirile, trebuie să aibă atenție sporită la folosirea acestor mijloace. Să fim cu multă luare aminte deoarece acesta este fermentul compromisului. Să le folosim, dar în deplină cunoștință a faptelor noastre.